Naisosaston toimintaa

Lahden VPK:n naistyötoimikunnan seuraava kokous torstaina 30.9.2021 Teams-kokouksena.

 


Lahden VPK:n naisosasto 70 vuotta

Tänään maanantaina 29.3.2021 Lahden VPK:n naisosasto täyttää 70 vuotta. Naisosasto perustettiin siis 29.3.1951. Näihin aikoihin palokuntanaisosastot alkoivat yleistyä Suomessa ja Lahden VPK:ssakin naisten toiminta virallistettiin. Naisosaston ensimmäinen puheenjohtaja oli rouva Aune Vilppunen.

Naiset olivat kuitenkin olleet mukana palokunnassa jo alusta alkaen. Jorma Honkalan ja Pertti Mäenpään kirjoittamassa Lahden VPK:n satavuotishistoriassa mainitaan mm. seuraavaa palokunnan alkutaipaleelta:

  • Naiset ovat olleet mukana palokuntatyössä alusta alkaen, vaikka heitä ei vielä varsinaisiksi jäseniksi hyväksyttykään.
  • Palokunnan toiminta aloitettiin varojen keräämisellä ja tässä tarkoituksessa pidettiin arpajaiset lokakuun 5. päivänä 1879. Arpajaisvoittojen keräämisessä katsottiin naisten onnistuvan parhaiten ja niinpä se jäi yksinomaan heidän huolekseen.
  • Kymmenvuotisjuhlan järjestelyistä 1889 vastasi naisten muodostama juhlatoimikunta.

Naisosaston perustamisen jälkeen Lahden VPK:n naiset toimivat yhteistyössä Lahden alueen muiden palokuntanaisosastojen kanssa ja osallistuivat aktiivisesti Hämeen läänin Palokuntaliiton naistyöhön. Lempi Kangasaho ja Anna-Liisa Masalin toimivat liiton naistyötoimikunnassa 1950- ja 1960-luvuilla.

Palokuntamme naiset ovat myöhemminkin olleet aktiivisia läänin ja valtakunnallisten liittojen toiminnassa, onhan Hämeen Pelastusliiton naistyön nykyinen puheenjohtajakin Mari Leskinen Lahden VPK:sta.

Parhaat onnittelut 70-vuotiaalle naisosastollemme!

Menneiden sukupolvien työtä kunnioittaen

Pirkko Wahlfors
41 vuotta Lahden VPK:n naisosaston jäsenenä