Muutto uudelle asemalle

Posted by jkorhonen on June 10, 2017

Suuri muutto ja juhlapäivä

10.6.2017 on se päivä, joka jää Lahden VPK:n historian kirjoihin muuttopäivänä. Tänään palokunta saa uudet tilat käyttöönsä Lotilan teollisuusalueelta Vaihdekatu 4:stä. Rakennus ei ole uusi, mutta meille tilat ovat uudet. Edellinen yhtä suuri päivä oli, kun palokunta muutti Lahden kaupungin talolta nyt luovutettaviin tiloihin Möysänkadulle.

Vaihdekadun tiloissa pystytään toimimaan varmasti pitkälle tulevaisuuteen, eivätkä tilat rajoita palokunnan kehittymistä. Tilat mahdollistavat todella paljon paremmin, koko sen monipuolisen toiminnan mitä VPK:ssa tapahtuu. kuin vanhoissa Möysänkadun tiloissa. Koulutustilat tulevat olemaan paremmin siihen soveltuvat, samoin kuin kaluston säilytys paranee merkittävästi. Lisäksi tiloihin saadaan pienimuotoinen kuntoilualue, jolla parannetaan jäsenistön fyysistä toimintakykyä.

Puhtaus paranee

Vanhoissa tiloissa asemalla ei ole ollut käytössä käytännössä edes sisä WC:tä, saati suihkua, saunaa tai muitakaan ajanmukaisia ja suunniteltuja tiloja kaluston säilyttämiseen ja huoltamiseen. Suuren etuna on, että tulevaisuudessa pystytään soveltamaan paremmin puhtaan paloaseman periaatteita. Suuri muutos on se, että jäsenistön ei tarvitse enää mennä savulta haisevana kotiin, vaan peseytyminen onnistuu palokunnan tiloissa.

Kaluston huoltoa pystytään osaavan jäsenistön toimesta suorittamaan entistä paremmin. Palokunnassa on monenlaista osaajaa nyt he pystyvät työskentelemään ja huoltamaan kalustoa sille tarkoitetuissa tiloissa. Puhtaalle kalustolle, kuten radiot, PI-laitteet yms. löytyvät omat tilat, kun taas ns. likaiselle kalustolle jota esim. moottorisahat ovat löytyy omat tilat. Asemalle saadaan kunnolliset pyykinpesu - ja kuivausmahdollisuudet, jossa sammutushaalareiden pesu onnistuu vaivatta.

Ajoneuvot pysyvät kunnossa

Jokainen auto saa oman tallipaikan, mikä helpottaa niiden huoltoa ja puhtaanapitoa. Tämän lisäksi tiloihin saatiin pesuhalli, joka on erittäin tärkeä osa kaluston kunnossapitoa. Pesuhallissa pystytään korjaamaan ja huoltamaan ajoneuvokalustoa oman jäsenistön voimin melko pitkälle, koska palokunnasta löytyy tähänkin osaajia.

Ajoneuvojen koulutus helpottuu myös merkittävästi, niiden ympärillä olevan tilan vuoksi. Tällä hetkellä kaikki koulutus on jouduttu toteuttamaan ulkona, Möysänkadun tilan ollessa enää lähinnä "autotalli"-kokoluokkaa. Nyt tilat mahdollistavat huomattavasti helpommin kalustokoulutukset myös oppimisen mahdollistavissa tiloissa.

Vaikutukset operatiiviseen toimintaan

Lotilan teollisuusalueelle muutto on iso siirtymä kauas nykyiseltä alueeltaan. Jäsenistö on kerennyt asettua melko lähelle nykyistä asemaa, jotta hälytystehtäviin vastaaminen on ollut mahdollista sovitun 10min vasteen mukaisesti.  Nyt siirto väkisinkin muuttaa tuota tilannetta, mutta Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen operatiivinen johto on suhtautunut suopeasti muuttoon, sillä vanhat tilat ovat olleet jo auttamatta toiminnan haitta, eikä mahdollisuus. Tulevaisuus näyttää kuinka nopeasti uudelle asemalle tulevaisuudessa päästään, ja mitkä ovat parhaat reitit.

Helpotusta toimintaa ja hälytyksiin reagoimiseksi tulee hyvillä reiteillä lähikuntien alueelle, ja tulevaisuudessa vain paranee. Kehätie valmistunee 2021, jolloin yksi sen rampeista avataan. Kehätielle tullaan jatkossa nousemaan lähes "palokunnan takapihalta". Joten liikkeelle lähtö helpottuu entisestään lähes joka suuntaan.

Uudet jäsenet tervetulleita

Muuton jälkeen toiminta pikkuhiljaa ajautuu kesätauolle, ja samalla uutta asemaa valmistellaan elokuun avausta varten. Tuolloin toiminta käynnistyy todenteolla, sillä nuoriso-osasto ja hälytysosasto aloittavat viikoittaiset harjoituksensa jälleen elokuussa. Etenkin Saksalan, Kerinkallion alueen asukkaat ovat tervetulleita tutustumaan uuteen lähialueelle muuttavaan harrastusmahdollisuuteen, jossa palokunta tarjoaa varusteet, välineet ja koulutuksen, sekä erinomaisen auttamishenkisenporukan.

Vapaapalokunta toiminta on, erinomainen kaiken ikäisille. Mitään aiempaa osaamista ei vaadita, vain tulenpalavainto auttamiseen ja turvallisuuteen on positiivista! Tässä harrastuksessa pääset oppimaan ja ennen kaikkea kokemaan monenlaista uutta, joka voi olla sinulle, läheisillesi tai täysin tuntemattomille elintärkeää, koskaan ei tiedä milloin auttamisen taitojasi tarvitaan!

12.8. ja 19.8. Juhlitaan uutta asemaa

12.8. järjestetään viralliset avajaisjuhlat VPK:lla, tähän mennessä kaiken siis pitää olla paikallaan ja kunnossa. Tilaisuutta kunnioittaa läsnäolollaan pelastusylijohtaja Esko Koskinen. Tuolloin asema virallisesti vihitään käyttöön.

19.8. jatketaan juhlintaa vielä ja järjestetään avoimet ovet - tapatumaa johon toivotetaan tervetulleeksi kaikki lähialueen ihmiset, ikään katsomatta. Lisäksi kuulutetaan ja toivotaan asemalla käymään kaikki ne henkilöt, jotka ovat joskus Lahden VPK:n Möysänkadun tiloissa harrastaneet palokuntatoimintaa.

 

seuraa tunnelmia muutosta Lahden VPK:n facebook sivuilta

https://www.facebook.com/lahdenvpksivu

 

Lisätietoja asemahankkeesta ja muutosta antaa:

Lahden VPK:n puheenjohtaja, Jukka Silenius 044 012 1221

Lahden VPK:n päällikkö, Marko Nieminen 040 558 2801